9 Taş Oyunu ve Oyun Kuralları
Dünyanın bilinen en eski oyunları arasındadır 9 taş oyunu. Tarihte ilk defa Mısır’da, MÖ 1400 yılında görülmüştür. Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan bu oyun, dünyanın en eski yerleşim birimlerinde meraklıları tarafından oynanmıştır. Başta Hindistan ve Doğu Asya olmak üzere Mezopotamya, Afrika ve hatta Avustralya’da bile dokuz taş oyununa ilişkin arkeolojik bulgulara rastlanmıştır. Yan tarafta gördüğüz kalıntı 9 taş oyununa ait bir kalıntıdır. Ülkemizde İstanbul Yenikapıda yapılan kazılarda bulunmuştur. Bizans dönemine ait olan bu kalıntı 9 taş oyununun zeminine aittir. Oyunun son derece basit ve keyifli olması, aynı zamanda da düşünsel yetenekleri geliştirmeye katkı sağlaması, bu kadar geniş bir coğrafyada, medeniyetler boyunca ve binlerce yıldır oynanmasını sağlamıştır. Günümüzde ise online kanallar üzerinden de bu oyunu oynamak mümkündür.
Şimdi kurallardan ve oynanma şeklinden bahsedelim.
İki farklı renkli taşlardan oluşan 9 taş oyunu, eğlenceli olmasının yanında stratejik unsurlarını barındıran oyunlar içerisinde yer almaktadır. Aynı zamanda içerisinde farklı kuralları yer alan 9 taş, 7’den 70’e herkesin oynayabileceği oyunlar içerisinde yer alıyor.
Dokuz Taş oyunu, üzerine farklı şekillerde çizim yapılmış bir tahtadan oluşmaktadır. Aynı zamanda bu tahta iki rakip ile oynanır ve rakiplerin farklı renklerde taşları vardır. Bir rakibin taşları siyah ve diğer rakibin taşları kırmızıdır. Rakipler bu taşları kullanmak suretiyle tahtanın üzerine dizilim yaparak oyunu oynarlar. Aynı zamanda oyun içerisinde eleme vardır ve kuralları dahilinde rakibin taşlarına eleme şansı elde edilir.
- İlk dokuzar hamlede oyuncular taşlarını 24 noktadan bir boş olanına koyarlar.
- Aynı çizgide bir üçlü oluşturan rakibin yerleştirilmiş taşlarından birini oyundan çıkarır.
- Daha sonraki hamlelerde sırayla rakipler kendi taşını yanı başındaki bir boş noktaya oynatarak oynanır.
- Hiçbir taşının yanı başında boş yer bulamayan bir hamle bekler.
- Aynı çizgide bir üçlü oluşturduğunda rakibin oyundaki taşlarından birini oyundan çıkarır.
- En çok taşı oyundan çıkarıp karşısındakini iki taşa ilk indiren oyunu kazanır.
Dokuz taşın en önemli kurallarından biri de dokunulan taşın oynanması kuralıdır. Bu kural sayesinde oyuncular, yapacakları hamleleri iyice düşünüp planlar, başladıkları hamleyi tamamlarlar. Oyuncunun elinin değdiği taşın mutlaka oynanması gerekir. Bu kural oyuncunun daha stratejik davranmasına sebep olur. Oyunda üçlü yapmayı başaran oyunculardan birinin 2 taşı kaldığında oyun biter ve diğer oyuncu kazanır.
Dokuz taş oyununda hamle süresi genellikle 30-40 saniye arasındadır. Bununla birlikte süre, uzlaşmayla da belirlenebilir. Süre konusunda anlaşma sağlanmışsa, süresi içinde hamle yapılmaması durumunda oyun sırası rakibe geçer. Her iki oyuncunun elinde aynı sayıda taş kalırsa ve hamleler sırasında yenme olayı her iki rakip tarafından gerçekleşmezse oyun berabere bitebilir. Bu oyun istenildiği takdirde oyun süresi kısıtlamasına göre de oynanabilir. Süre örneğin 10 dakika olarak belirlenmişse, 10 dakikanın ardından elinde az taş kalan oyuncu oyunu kaybetmiş sayılır.
Gelelim 9 taş oyununun faydalarına,
Kurallarından ve oynanışından bahsettiğimiz 9 taş oyununun en önemli faydası, düşünsel yetenekleri geliştirmesi ve stratejik düşünme yeteneğini kazandırmasıdır. Oyuncular taş yerleştirmeden hamlelere kadar her aşamada stratejik düşünüp doğru hamleler yapmaya çalışır. Bu sırada dikkatlerini belli bir konuya odaklanma ve öngörüde bulunma yeteneklerini geliştirir, kendilerini daha özgüvenli hissederler. Dokuz taş oyunu ayrıca empati ve iletişim becerilerinin gelişmesine katkı sağlar, hedeflere ulaşma konusunda motivasyonu arttırır.
İlkokul düzeyinde oynanabilecek tüm zeka oyunlarını ve oyun kurallarını ilkokul zeka oyunları linkine tıklayarak görebilir, kurallarını öğrenebilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.